SHARE

Apple's presence in Singapore is a 40-year shape-shifting journey celebrating architecture, retail design and the user experience in its stores.

As far back as 1981, Apple was among the first global companies in Singapore to manufacture printed circuit boards for Apple II computers worldwide.

Its sleek five-storey office and two-storey production area stood out from conventional factory buildings at the time.

Today, Apple Marina Bay Sands (MBS) marks the tech giant's latest investment in Singapore, after its Ang Mo Kio factory, one-north corporate site and two retail stores in Orchard Road and Jewel Changi Airport.

Officially unveiled on Thursday, Apple MBS is a giant geodesic dome with an oculus in its ceiling, inspired by the more than 1,800-year-old Pantheon in Rome – a celebration of light through innovative design.

The transparent igloo-like structure is made with 114 pieces of glass and held together by 10 vertical stainless steel "ribs" or mullions.

The bubble, which rests on a concrete foundation housing its two lower floors, is the world's first "floating" Apple store.

It is designed by global architecture studio Foster + Partners, which also conceptualised the Apple Park headquarters in Cupertino, California, in the United States, and several flagship stores around the world, such as Apple Orchard Road.

Apple's Jewel store, which opened in July last year, has a link to MBS as both integrated mall designs were originally conceived by Canadian-Israeli architect Moshe Safdie.

To counter the glare of the tropical sun streaming from all sides into the dome of the floating store, Foster + Partners architects designed concentric rings or "baffles" that get smaller as they reach the ceiling of the 30m-wide and 17m-high sphere so that it would not get too hot or bright inside.

Each baffle not only provides shade but also bounces the light up to the underside of the baffle located just above it.

The stores interior taken with a 360-degree camera. Architects designed concentric rings or “baffles” to provide shade and bounce light up. ST PHOTOS: LIM YAOHUI

Its interior is a column-free space with a 360-degree view of Marina Bay and a central video wall where events such as Today At Apple, the free in-store educational sessions, take centre stage.

For Singapore Polytechnic graphic design student Ervin Liyu, the store certainly floats his boat.

“Apple has always been at the head of the class in all aspects of design,” says Mr Liyu, 19, who was first in line at the opening of the store on Thursday, after queueing since about 6am.

“The MBS store is an architectural marvel and the idea is truly brilliant,” says the big Apple fan who started doodling Mickey Mouse shapes on his first Apple computer when he was two years old. “I started my creative journey with the Apple iMac G3 and have not looked back since.”

Apples senior director of worldwide retail design, Mr Chris Braithwaite, tells The Straits Times that the Apple MBS store represents Apples synergy with Singapore after a nearly 40-year history with the Republic.

“This simple idea of the dome required an extraordinary degree of expertise and innovation and also close collaboration with the Urban Redevelopment Authority and other government bodies, as well as our landlord partner Sands Corporation,” he adds.

Before the razzle-dazzle of the retail stores, Apple first moved into a rented manufacturing facility in Ang Mo Kio in 1981.

According to Mr Terry Tay, who was then a partner of Architects Team 3, the tech giant later wanted its own factory in Singapore and conducted a limited design competition, which the firm won.

“The design brief embodied the companys philosophy: a factory for the people,” says Mr Tay, 78, who is now retired. “It was really a breakthrough design for an industrial facility which set new standards for industrial design in Singapore.”

He recalls how Apples then director of Far East operations, Mr John Sanders, explained why the company placed a premium on the work environment, where people could freely interact, work, play and communicate at all levels. This philosophy was carried into the total design of the project both externally and internally.

“We created a building that embodied a unique character, with an interiRead More – Source

[contf] [contfnew]

straitstimes
[contfnewc] [contfnewc]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here